Den store Gatsby





Så jag läste färdigt No och Jag. Jag tyckte väldigt mycket om den. Den var lättläst, men ändå djup. Den behandlade ett av Paris ständiga problem, uteliggarna. Och den behandlade ämnet på ett väldigt fint sätt. Boken handlar om en trettonårig flicka som träffar artonåriga No på en tågstation. No har inget hem. De två bygger sedan upp en nära relation och huvudpersonen försöker hela tiden "rädda" No, ge henne ett nytt liv, förvandla henne från en uteliggare till någon som hon själv. Bokens stora fråga är: "varför finns det så många unga kvinnor som måste bo på gatan?".
Så, en läsvärd bok om verklighetens Paris. Fick betyget 4/5 av mig.

När jag senast var på biblioteket fick jag förutom No och Jag, även med mig Den Store Gatsby hem. En sådan bok man bör läsa, och som jag under en lång tid faktiskt tänkt på att jag även vill läsa. Det fina omslaget gör ju inte saken sämre. Utvärdering kommer självklart senare.

3 bokaffärer

Här kommer ett litet inlägg med tre stycken bokaffärer världen över som jag tycker lite extra mycket om!





Först ut är McNally Jackson independent booksellers som ligger i New York, närmare bestämt på 52 Prince Street.
I bokhandeln finns även ett café, en skandinavisk bokhylla samt en hel våning för anteckningsböcker och papper. Vill du köpa Auster eller Kerouac måste du fråga i kassan, står böckerna ute i handeln blir de nämligen stulna.



I love my blender är en liten intim bokaffär som ligger i Paris på 36 Rue de temple. Affären har ett bra utbud av böcker på engelska för dem som inte läser franska. Ganska dyrt, men väldigt välsorterat och definitivt värt ett besök.



Sist ut är en bokaffär utan namn, men som ligger på Campiello del tintor i Venedig. Ägaren har fem katter som springer omkring fritt i butiken, och sover precis där dom vill. Butiken är enorm och ser ungefär ut som ett bombnedslag. Tyvärr är det mesta på Italienska, men det finns massvis med intressanta konstböcker och gamla vykort m.m som man inte hittar på annan plats. Priserna är ganska höga, men för en bokälskare är det spännande att bara vandra omkring i detta enorma antikvariat.


veckans skörd







Jag har införskaffat lite nya böcker den här veckan. Böckerna är i ordning:
1. Mangon som sprängdes av Mohammed Hanif, en bok jag läste om i "vi läser" och tyckte verkade intressant.
2. Martin Bricks ungdom av Hjalmar Söderberg, ja en klassiker man borde ha läst helt enkelt.
3. Drömfakulteten av Sara Stridsberg, en bok min kompis lovordat väldigt länge!
4. Breakfast at Tiffany´s av Truman Capote, dels pågrund av att omslaget är så fint och dels för att jag läst en maffig bok om Capote men aldrig något av honom.
5. To kill a mockingbird av Harper Lee, ännu en klassiker man borde läst.
6. The New York Trilogy av Paul Auster, denna bok fick jag av min kompis i studentpresent. Jag har redan läst den (Auster är min favoritförfattare) men ägde inte den här utgåvan som är så himla fin!

No och Jag



Jag har börjat läsa No och Jag av Delphine de   
Vigan. Det betyder alltså att jag har läst           
färdigt Flickan som dök ner till jordens mitt, mer
om den kan ni läsa här
Boken blev tyvärr lite av en besvikelse, jag hade
nog lite för höga förväntningar. Den började bra 
men snart tyckte jag att den började handla lite  
väl mycket om tonfisk och den blev plötsligt seg 
att ta sig igenom. Men jag gillar att hela historien
är berättad ur autistiska Karens perspektiv, det  
gör den ändå full av roliga partier. Men som       
helhet får boken nöja sig med betyg 3/5.           





RSS 2.0